Wednesday, January 17, 2007

the United States of America

http://ul63.rapidshare.com/files/12060085/the_united_states_of_america.rar


Σήμερα γιορτάζω και κερνάω το μουσικόφιλο κοινό. Δώρο μου ένα σπάνιο άλμπουμ, οι United States of America. Το άλμπουμ αυτό υπήρξε το μοναδικό άλμπουμ της μπάντας και παρέμεινε ξεχασμένο, μέχρι που επανήλθε σα διαμάντι μίας εποχής που κυριάρχησαν μετριότερα σχήματα. Οι USA den είναι καν αυτό που αποκαλείται One Hit Wonder και αυτό διότι δεν έκαναν ποτέ εμπορική επιτυχία. Η συνεισφορά τους όμως στη ροκ μουσική ήταν πολύ σημαντική, καθώς επέκτειναν το περιεχόμενό της, από μουσική που περιλαμβάνει ηλεκτρικούς ενισχυτές σε μουσική πρωτοποριακή που ο καθένας μπορεί να συνθέσει αντί υποχρεωτικά επαναστάτες με μακριά κόμη.

Οι United States of America υπήρξαν όταν ενώθηκαν τέσσερις φοιτητές του τμήματος μουσικής του UCLA υπό την ηγεσία του Joseph Byrd με στόχο να σχηματίσουν μία ροκ μπάντα. . Ωστόσο, η ανώτερη παιδεία όλων τους, καθώς και ο σχετικά ήπιος τρόπος ζωής τους (καμία σχέση με οποιαδήποτε άλλη αντίστοιχη μπάντα όπως οι Blues Project, King Krimson). Η ίδια ακαδημαϊκή προσέγγιση της ροκ μουσικής διαφαίνεται μέσα από τις μελωδίες που έχουν συνθέσει και τον τρόπο που τις ερμηνεύουν - διαμορφώντας έτσι και την ταυτότητα του ήχου τους. Ο στίχος τους είναι ένα επιμηκυμένο ποίημα που άνετα θα μπορούσε να σταθεί χωρίς τη μουσική που το συνοδεύει. Αντίθετα, η μουσική υψηλών προδιαγραφών θα μπορούσε να έχει εκδοθεί σε άλμπουμ μόνη της ή να συνοδέψει πολλούς δίσκους αξιώσεων. Το όλο εγχείρημα ίσως είναι λίγο περίεργο στην αρχή, όσο όμως προχωρά κανείς στις ακροάσεις, βλέπει το βάθος στο οποίο κατάφεραν να φτάσουν χωρίς να υπάρχει ο,τιδήποτε σχετικό εκείνη την εποχή σαν αναφορά.

Και οι πέντε τους έγιναν παγκοσμίως άγνωστοι στη συνέχεια ενώ αγνοείται η ακριβής τύχη τους σήμερα, μετέχοντας έτσι στη λίστα των αυθεντικά καταραμένων συγκροτημάτων της ροκ. Ειδικά, η μοναδική γυναίκα του συγκροτήματος, που συμμετείχε ως τραγουδίστρια, η Dorothy Moskowitz, είναι νομίζω η καλύτερη φωνή που πάτησε ποτέ στη ροκ μουσική, συνοδευόμενη από ένα αξιοπρόσεχτο παρουσιαστικό.

Σίγουρα υπάρχουν πολύ περισσότερες πληροφορίες για τις συνθήκες που γέννησαν αυτό το άλμπουμ, τη δυναμική του και τα ειδικά σημεία που πρέπει κανείς να προσέξει, όμως οφείλω να σηκώσω κανένα τηλέφωνο, γιατί με καλούν! Κάποια παραπάνω στοιχεία, κυρίως εγκυκλοπαιδικού χαρακτήρα θα βρείτε εδώ και εδώ.

Αντώνιος

3 Comments:

Blogger cyrus said...

Love Song For The Dead Che

At the dawn of an ordinary Sunday
I remember the taste of you, sweet in my mouth,
Late in the year.
And in the stillness of the Oriente rainfall
I remember the warmth of you, still in my arms,
Late, late in the year.

I will bring to you flowers in the night
Soft as trembling fingers touch you--love,
I can offer you wine and candlelight
Late in the year.
Late in the year.

Χρόνια πολλά...

3:31 AM  
Blogger Parsifal said...

Poly endiaferon to blog sas....check kai to diko mou, den exei poly douleia alla exei arketa pragmata gia katevasma (kyriws live peiratikes parastaseis operas). http://parsifal79.blogspot.com/

1:45 AM  
Blogger Γιώργος said...

Χρόνια πολλά φίλε (ετεροχρονισμένα).

@Parsifal κατεβάζω.

1:57 AM  

Post a Comment

<< Home