Monday, January 29, 2007

Olivier Messiaen II




Méditations Sur Le Mystère De La Sainte Trinité

με τον Christopher Bowers-Broadbent
από την ECM

Download

Τα μάτια των άλλων.

To Σάββατο το πρωί, βρέθηκα σ'ενα σπίτι που έμοιαζε με γέφυρα πλοίου. Χτισμένο πάνω στα βράχια, " έπλεε" μεταξύ ουρανού και θάλασσας ενώ ο ήλιος που έμπαινε από τις τεράστιες τζαμαρίες συμπλήρωνε την αίσθηση ότι βρισκόσουν στο ύπαιθρο. Το σπίτι ήταν πολύ λιτά επιπλωμένο και στο κέντρο του σαλονιού-γέφυρας του πλοίου, βρισκόταν ένα μεγάλο πιάνο ενώ τους δύο τοίχους κάλυπταν βιβλιοθήκες από το πάτωμα μέχρι το ταβάνι. Α ναι, υπήρχαν και δυο πολυθρόνες.

Ο ιδιοκτήτης, έχει στενή σχέση με τη Μουσική ( σαν να λέμε σολίστ) και πάνω στη συζήτηση, του μετέφερα την άποψη που είχα διαβάσει σε μια διαδικτυακή συζήτηση ότι η κλασική μουσική και η όπερα σε ξεκουφαίνουν και ότι η λεγόμενη κλασική μουσική είναι ένα υποπροϊόν της Δύσης και ζήτησα την άποψή του πάνω σε αυτό. Σήκωσε το φρύδι και χαμογέλασε στραβά, μισοειρωνικά και μου απάντησε πως η ερώτηση δεν είναι δυνατόν να απαντηθεί από εκείνον γιατί στην πραγματικότητα αυτό που του ζητούσα ήταν να δει τη μουσική με τα μάτια των εχθρών της. "Όταν θ΄ακούτε τη λέξη "Δυτική Μουσική", εσείς νοερώς να βάζετε στη θέση της τη λέξη άνθρωπος".

Μετά, κάθισε στο πιάνο και προς επίρρωση των λεγομένων του (;)- ειλικρινά δεν ξέρω και δεν τόλμησα να ρωτήσω- μου έπαιξε ένα κομμάτι που ακούστηκε εντελώς σουρρεαλιστικό. 'Ηταν Olivier Messiaen έργα του οποίου είχα ακουσει μόνο στο ραδιόφωνο.

Ο Messiaen είναι γνωστός για τη ρήση του ότι τα τρία πιο σημαντικά πράγματα στη ζωή και το έργο του ήταν Ο Θεός, ο Έρωτας και η Φύση με αυτή τη σειρά. Οι φανατικοί θαυμαστές του έργου του λένε πως οι συνθέσεις του είναι μοναδικές στη σύλληψη, ακούγοντας τη συμφωνία Turangalila πάντως εντόπισα ολοκληρες φράσεις tribute στον Schubert και τον Grieg, σίγουρα μ'αυτές θα εκφράζει την αγάπη του για τη Φύση ενω με τις άλλες που θυμίζουν Boulez ( στα σημεία που είναι σαν οι νότες να παίζουν μεταξύ του μπουνιές και κλωτσιές) πρέπει να υποθέσουμε ότι αναφέρεται στο Θεό. Κρυάδες...

Ο Messiaen υπήρξε εντελώς sui generis περίπτωση, ήταν ορνιθολόγος, έπασχε από συναισθησία κι αυτός ( όταν άκουγε μουσική έβλεπε χρώματα) και στη Μουσική του εξέφρασε την απέραντη αγάπη του για τη Φύση ενσωματώνοντας ήχους από κελάϊδισμα πουλιών, ενώ τον έρωτα τον διαπραγματεύτηκε δουλεύοντας πάνω στο μύθο του Τριστάνου και της Ιζόλδης κανοντας αναφορές στους πίνακες του Σαγκάλ. Κάποτε πριν από καιρό, σε μια συζήτηση, κάποιος μου είχε πει πως ο Messiaen είναι περίπτωση Καζαντζάκη ως προς τον έρωτα, δλδ ήταν σεξουαλικά ανίκανος. Όσο και να έψαξα δεν το επιβεβαίωσα.

Αυτό ακούγεται κάπως χοντράδα και απρέπεια να το συζητάει κανείς αλλά νομίζω πως έχει κάποιο νόημα όταν κάποιος δηλώνει πως στο έργο του εξερευνά τον Έρωτα. Νομίζω κιόλας.
Φεύγοντας το Σάββατο από το σπίτι-πλοίο, ο ιδιοκτήτης του μου έκανε δώρο δυο δισκάκια με τη συμφωνία Turangalila του Messiaen, το ένα συνόδευε ένα έντυπο που φιλοξενούσε μια συνέντευξή του αλλά μου έδωσε μαζί και την εκτέλεση που προτιμά εκείνος ( αυτή έχω ανεβάσει) μαζί με τη φιλική συμβουλή να μην μπαίνω ποτέ στη διαδικασία να βλέπω αυτά που αγαπώ με τα μάτια των εχθρών μου, είναι χάσιμο χρόνου.

Άκουγα το CD όλο το Σαββατοκύριακο. Βρίσκω τη Μουσική ενδιαφέρουσα αλλά συναισθηματικά πιεστική, σαν τα κείμενα του Καζαντζάκη ένα πράγμα. Χθες βράδυ, ακούγοντας ακόμη το CD, γκρίνιαζα σ'ενα φίλο μου για την κακία του κόσμου και για το ότι ο καθένας λέει για σένα ό,τι του κατέβει από το κεφάλι. " Άσε με πλέον, ρε παιδάκι μου, ασχολείσαι με αυτά που λέει ο καθένας". Σε λιγότερο από 48 ώρες δύο διαφορετικοί άνθρωποι μου είχαν δώσει την ίδια συμβουλή και τις δύο φορές είχαμε καταλήξει σε αυτό ενώ η συζήτηση είχε ξεκινήσει για τη φύση υπό τους ήχους του Messiaen.

Βρήκα τη σύμπτωση ταιριαστή, όπως και την Turangalila του Messiaen πολύ ταιριαστή για το ξεκίνημα της εβδομάδας.

Για τον Άλμπεριχ που του αρέσει η μουσική του 20ου αι και τα "πειραγμένα" μουσικά όργανα.

Oliver Messiaen, Turangalila Symphony.


Yvonne Loriod, Piano
Jeanne Loriod, Ondes Martenot
Orchestre de l'Opéra Bastille
Myung-Whun Chung

Saturday, January 20, 2007

Sabbatum



"Sabbatum" is a tribute album like no other . 12 Black Sabbath classic songs played by early music band Rondellus and sung in Latin language.

Info
Download

Wednesday, January 17, 2007

the United States of America

http://ul63.rapidshare.com/files/12060085/the_united_states_of_america.rar


Σήμερα γιορτάζω και κερνάω το μουσικόφιλο κοινό. Δώρο μου ένα σπάνιο άλμπουμ, οι United States of America. Το άλμπουμ αυτό υπήρξε το μοναδικό άλμπουμ της μπάντας και παρέμεινε ξεχασμένο, μέχρι που επανήλθε σα διαμάντι μίας εποχής που κυριάρχησαν μετριότερα σχήματα. Οι USA den είναι καν αυτό που αποκαλείται One Hit Wonder και αυτό διότι δεν έκαναν ποτέ εμπορική επιτυχία. Η συνεισφορά τους όμως στη ροκ μουσική ήταν πολύ σημαντική, καθώς επέκτειναν το περιεχόμενό της, από μουσική που περιλαμβάνει ηλεκτρικούς ενισχυτές σε μουσική πρωτοποριακή που ο καθένας μπορεί να συνθέσει αντί υποχρεωτικά επαναστάτες με μακριά κόμη.

Οι United States of America υπήρξαν όταν ενώθηκαν τέσσερις φοιτητές του τμήματος μουσικής του UCLA υπό την ηγεσία του Joseph Byrd με στόχο να σχηματίσουν μία ροκ μπάντα. . Ωστόσο, η ανώτερη παιδεία όλων τους, καθώς και ο σχετικά ήπιος τρόπος ζωής τους (καμία σχέση με οποιαδήποτε άλλη αντίστοιχη μπάντα όπως οι Blues Project, King Krimson). Η ίδια ακαδημαϊκή προσέγγιση της ροκ μουσικής διαφαίνεται μέσα από τις μελωδίες που έχουν συνθέσει και τον τρόπο που τις ερμηνεύουν - διαμορφώντας έτσι και την ταυτότητα του ήχου τους. Ο στίχος τους είναι ένα επιμηκυμένο ποίημα που άνετα θα μπορούσε να σταθεί χωρίς τη μουσική που το συνοδεύει. Αντίθετα, η μουσική υψηλών προδιαγραφών θα μπορούσε να έχει εκδοθεί σε άλμπουμ μόνη της ή να συνοδέψει πολλούς δίσκους αξιώσεων. Το όλο εγχείρημα ίσως είναι λίγο περίεργο στην αρχή, όσο όμως προχωρά κανείς στις ακροάσεις, βλέπει το βάθος στο οποίο κατάφεραν να φτάσουν χωρίς να υπάρχει ο,τιδήποτε σχετικό εκείνη την εποχή σαν αναφορά.

Και οι πέντε τους έγιναν παγκοσμίως άγνωστοι στη συνέχεια ενώ αγνοείται η ακριβής τύχη τους σήμερα, μετέχοντας έτσι στη λίστα των αυθεντικά καταραμένων συγκροτημάτων της ροκ. Ειδικά, η μοναδική γυναίκα του συγκροτήματος, που συμμετείχε ως τραγουδίστρια, η Dorothy Moskowitz, είναι νομίζω η καλύτερη φωνή που πάτησε ποτέ στη ροκ μουσική, συνοδευόμενη από ένα αξιοπρόσεχτο παρουσιαστικό.

Σίγουρα υπάρχουν πολύ περισσότερες πληροφορίες για τις συνθήκες που γέννησαν αυτό το άλμπουμ, τη δυναμική του και τα ειδικά σημεία που πρέπει κανείς να προσέξει, όμως οφείλω να σηκώσω κανένα τηλέφωνο, γιατί με καλούν! Κάποια παραπάνω στοιχεία, κυρίως εγκυκλοπαιδικού χαρακτήρα θα βρείτε εδώ και εδώ.

Αντώνιος

Thursday, January 11, 2007

Jacqueline Du Pre, Daniel Barenboim



Here it is.